Praksis Müzik Kolektifi ve çalışmaları üzerine kısa bir söyleşi… – Emek Dergi

Posted By: Praksis On:


Toplumcu bir çizgide müziğini icra etmeye ve kitlelere ulaştırmaya devam eden Praksis Müzik Kolektifi son çalışması “Garipler” ile yine gönülleri fethetti. Biz de bu arada kendileriyle ve çalışmalarıyla ilgili kısa bir söyleşi gerçekleştirme fırsatı yakaladık…

“Mevcut düzeni ‘yakacak’ potansiyelin özneleri ortalıkta kol geziyor, güvencesizliğin işyerlerinde, zula sokak aralarında, savaşlarda, istismarda oyunların çalınmışlığında, tekinsiz gecelerde, ‘sanal’ı gerçeklikle hesaplaştırmalarda, #heryersahne’lerde, sendikasızlaştırılmalarda, kandırmaca tabelalara ayılmalarda…

Her yerde sömürü her yerde faşizm, değiştirecek özne hayaletçe dolanıyor, asla ‘öteki’ değil, ana gövdesi bu yaşamın.

‘Gerçek’in şirazesizleştirilmiş haline ikna olacak değiliz,

Piyasa nihilizmiyle yetinecek değiliz,

Faşizm yeni icat olmadı ama her zamanki gibi yine yenilecek.

Bu sefer daha güzel yenilebilecek mi? Göreceğiz.

Son albümümüz ‘Kavga Devam Ediyor’dan Müslüm Gürses‘e 0,75 selamla söylediğimiz Garipler, tam bir ekipler arası çalışma oldu. Şarkıyı Yenikapı Tiyatrosu​’nun ‘Sonra’ isimli oyunu için besteledik, video-klip için Duvara KARŞI Tiyatro Topluluğu​ ve Kubilay Aksun​ ile birlikte çalıştık. Kamera önünde, arkasında ve civarında emek veren herkese teşekkürle:

Yakarsa Dünyayı Garipler Yakar…”

Merhabalar,

Öncelikler bizimle röportaj yapmayı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Sizi ve çalışmalarınızı daha yakından tanımak amacıyla bazı sorular sormak istiyorum izninizle.

Neden Praksis?

Pratiğinin niteliğini tartışma yaptığı için ? Yani teoriyi sınayacak bir pratik ihtiyacı; o pratik ki dönecek ve teoriyi silkeleyecek. ‘Tez-antitez-sentez’ üçlemesinin yetersizliğine toplumsal bir çare Praksis. Bizim praksisimizin aracı müzik. En iyi bildiğimiz şey ile devrimci mücadelenin bir yerlerindeyiz.

Praksis’ten biraz bahsedebilir misiniz? Nasıl tanıştınız? Ne zaman, kimler tarafından kuruldu, kimlerden oluşur ve ne tür müzik yapar?

Mersin’de kuruldu ekip. Üniversitedeki kolektif müzik deneyimlerinden birikenlerden ortaya çıktı. İsim isim saymanın bir öneminin olmadığını ancak aksine kolekif bir ekibi kişilerle özdeşleştirme riskinin olduğunu düşünüyoruz. Şu an da çeşitli çalışmalarda emek veren 10’dan fazla kişiyiz.

İlk konseriniz neredeydi? Neler çaldınız, ortam nasıldı?

İlk konser 1. Amed Müzik Festivali’ydi. Bizim için başka bir coğrafya, başka bir kültürün içinde bir sokak konseriydi. Bugünden bakınca çok değerli duran şey kendi bestelediğimiz şarkıları söylememiz ve güçlü bir iletişimi oluşturma çabamız.

Grubun bugüne kadar yaptığı tüm single, ep veya albümleri kronolojik sırayla listeler misiniz?

İlk albüm Sokaklarda İsyan Var’ı (2014), Gezi İsyanı durulduktan sonra zaman bulup yaptık. 2017’nin ilk aylarında da Kavga Devam Ediyor’u yayınladık. Hepsi internetten ücretsiz indirilebiliyor. Tüm albümler #halksponsorluğu ile çıkarıldı ve sermayenin CopyRight’ına karşın bizim CopyLeft’imizle yayılıyor. Tüm hakları ticarileştirilmeme koşuluyla herkesin.

Çalışmalarınızla insanlara iletmek istediğiniz şeyler var mı ya da şöyle sormalıyım toplumda özellikle etkilemek istediğiniz bir kesim var mı?

Bizim hedefimiz mücadelenin enerjisini büyütmek. İki yönlü işliyor aslında, birincisi sermaye düzeni ve   gerici karakterine dönük mücadeleleri müzikle beslemek, ikincisi de mücadelenin olmadığı alanlarda özgün ilişkilenmelerle başka bir kültürün, düşünme ve eyleme biçiminin varlığını göstermek.

Hiç dinlememiş birine müziğinizi nasıl anlatırsınız?

Praksis diye bir grup var, çok iyi çocuklar ?

Hangi grupları dinlemekten keyif alıyorsunuz?

Tek bir kişi olmadığımız için buraya birbiriyle alakası zayıf bir sürü grup, kişi ismi yazmak zorunda kalabiliriz ?

Sürekli sahne aldığınız bir yer var mı? Konserleriniz nereden takip edilebilir?

Periyodik çaldığımız bir yer yok. Konserler sosyal medya hesaplarından takibe alınabilir.

praksismuzik

facebook

twitter

instagram

gmail

soundcloud

Yakın zamanda yayımlayacağınız yeni single, cover, ep veya albüm çalışmanız var mı?

3.albüm için çalışmalara başladık. “Tekmeye kafa atan yok mu?”

Son çalışmanız “Garipler” toplumun farklı kesimlerinde bayağı ilgi uyandırmışa benziyor. Bu çalışmanızla ilgili özellikle söylemek istediğiniz bir şeyler olmalı.


Garipler, Müslüm Gürses’in şarkısının güncellenmiş hali olarak görülebilir. Mevcut saldırganlıktan nasibini alan ve zorunlu toplumsal ihtiyaç olarak gördüğümüz devrimin, özneleri olduğunu düşündüğümüz tüm ezilenlerin birleşik gücünü övüyoruz.

Sizi sevenlere mesajınız var mı?

Sağolsunlar ?

Bizimle paylaştıklarınız ve ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederiz.

Teşekkür bizden ? Bir önerimiz var. Praksis Müzik Kolektifi’ne biraz daha derinlikli bakarsanız, siz de bize biraz zaman ayırırsanız farklı çalışmalarımızı görürsünüz, temel kavramlarımız üzerine tekrar konuşuruz umarız ki: Şubadap Çocuk, Terane Film Müzikleri Orkestrası, Deliler Teknesi.

Praksis Müzik Kolektifi.

Kaynak: Emek Dergi

Röportaj:


PlayCoverTrack Title
Track Authors